Guvernul a adoptat, în ședința de ieri, trei acte normative privind începerea anului scolar. Potrivit unei ordonante de urgenta, Executivul va aloca autorităților locale 175 de milioane de euro pentru achiziția de tablete, echipamente de protecție sanitară și containere sanitare.
Astfel, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru achizitia de tablete pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente sau dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu online pentru 400.000 elevi. Alte 50 de milioane de euro vor fi alocate pentru echipamentele de protecție sanitară și 25 de milioane pentru containerele sanitare și de suport educațional.
Un alt proiect de lege prevede ca pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ. Demersul se impune tocmai pentru a asigura suportul direcţiilor de sănătăte publică în ceea ce priveşte derularea anchetelor epidemiologice de către aceste categorii.
De asemenea, o ordonanța elaborată de Ministerul Muncii face referire la plata zilelor libere pentru părinții care stau acasă cu copiii, în cazul suspendării cursurilor.
Proiectul de act normativ prevede acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar pe toată perioada în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului
Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut. Indemnizatia se plăteşte din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări. Ulterior, sumele se decontează din Fondul de garantare de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.